Serbiens vinhistorie

Vinproduktionen i Serbien blev startet af Marcus Aurelius Probus, en romersk kejser, født i den romerske kejserby Sirmium i år f232 (konge 276-død 288) (i dag kaldet Srem, 55 km vest for Beograd). Probus plantede vinranker på skråningerne af bjerget Fruska Gora rundt om Sirmium og således begyndte Serbiens vinhistorie og vinproduktion.

(Til højre ses en skulptur af Kejser Macus Aurelius)

Op igennem historien har dyrkning af vin været en integreret part af kulturen. Konge Stefan Dusan (f1308/k1331–d1355) som indførte loven om vinproduktion og dens kvalitet, havde store vinmarker og fik vinen leveret fra vinmarker og vinkældre i Velika Hoca via keramiske vinrør, der strakte sig 25 km til de kongelige kældre i hovedstaden Prizren (beliggende i det sydlige Kosovo). På Dusan’s tid var Serbien en af de største stater i Europa og i middelalderens Serbien var vinbægeret alt: dialog, enighed, ed, advarsel, løfte, jura og sædvane.

(Til højre ses et portræt af Konge Stefan Dusan)

I det 19. århundrede var det især Konge Petar Karadjordjevic Den Første (f1844/k1903-d1921) og hans søn Alexandar den I (f1888/k1921-d1934) der videreudviklede vinen. De producerede vine i det centrale Serbien på Oplenac bakkerne i nærheden af Topola.

Den høje kvalitet af vinen gjorde det muligt at eksportere til Frankrig, Østrig-Ungarn, Tyskland, Schweiz og Rumænien.

(Til højre ses et portræt af Konge Petar Karadjordjevic I)

I det efterfølgende skiftede magten hænder (1945) og kommunisterne med Josip Broz Tito i spidsen,
overtog ikke blot magten men også vinproduktionen, hvilket resulterede i en ændring fra kvalitet til kvantitet og hvor vin blev produceret på store monopolistiske produktionsanlæg og den enkle gård måtte ikke længere producere vin.

(Til højre ses et billede af Konge Alexander I)

Med kommunismens og Jugoslaviens opløsning i årene omkring 1990’erne, hvor vi fejrede det danske landsholds overraskende sejr mod Tyskland i EM finalen i fodbold, oplevede Serbiens vinproduktion en renæssance. Små vinproducenter begyndte efterfølgende at skyde op, kvaliteten begyndte igen at være i fokus og i dag er Serbien godt på vej til at opnå samme status indenfor vinproduktion som man havde for mange år siden. Serbiens vinproducenter forbedrer konstant kvaliteten af sine vine og de sidste 10 år har været fremragende på dette område.

Se kort over Serbiens vin distrikter her

Læs mere om Serbian wine routes her